Kevytretkeilijän kartat | ultrakevyt retkeily ja vaellus

Retkeilykarttoja
Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Kevytretkeilijän kannattaa hankkia vedenkestävästä materiaalista tehtyjä karttoja. Näin ei tarvitse erikseen kantaa mukana karttataskua. Vedenkestävät kartat ovat muutenkin kestäviä ja kestävät hyvin taittelua. Vedenkestäviä karttoja varmistavat ainakin Karttakeskus ja Calazo, ja niitä voi tilata edullisesti esimerkiksi Adlibrikselta täältä.

Karttoja saa usein myös esim. retkeilykohteen luontokeskuksista, mutta näissä ne voivat olla hintavampia kuin etukäteen tilattuna. Lisäksi on hyvä idea tutustua reittiin kartalla jo etukäteen, eikä vasta maastossa. 

Jos retkikohteestasi ei ole valmista retkeilykarttaa, saat selvitettyä kohteesi maastokartan tiedot Karttakeskuksen karttakaupan karttahaun kautta (valitse karttatyypiksi peruskartat 1:25 000 tai maastokartat 1: 50 000). Nämä kartat saat yleensä edullisemmin tilaamalla ne esimerkiksi Adlibrikselta kuin suoraan Karttakeskukselta. 

Erillisen GPS-laitteen sijaan voit säästää rinkan painossa käyttämällä puhelimen GPS-sovellusta. Muista kuitenkin ladata (ja testata) kartat etukäteen offline-tilaan, sillä usein syvemmällä luonnossa ei löydy verkkoa. Hyviä sovelluksia ovat esimerkiksi Maastokartat ja Karttaselain.

Lisää vinkkejä kevytretkeilyyn

Jos haluat lisää tietoa kevytretkeilystä, täältä voit lukea kevyistä retkeilyvarusteista. Täältä löydät vinkkejä rinkan keventämiseen. Täältä löydät valmiin varustelistan, jota voit hyödyntää retken suunnittelemisessa.