Kevytretkeily | Ultralight retkeily ja vaellus

Kaunis retkeilymaisema

Kevytretkeilyssä (ultralight/lightweight hiking/backpacking) kiinnitetään erityisesti huomiota retkelle otettavan rinkan tai repun painoon. Mukaan pyritään pakkaamaan vain tarpeellinen ja varusteista valitaan mukaan mahdollisiman kevyet vaihtoehdot.

Kevytretkeily on suosittua etenkin Yhdysvalloissa, joissa se syntyi ultrapitkien (thru-hike) vaellusmatkojen innoittamana. Yhdysvalloissa kevytretkeily on jaoteltu  peruspainon (repun paino ilman ruokaa, vettä ja polttoainetta) lightweight (alle 10kg) ja ultralight (alle 5kg) -retkeilyyn.

Kevytretkeilyn suosio on kasvanut vähitellen myös Suomessa. Ultralight-varusteiden määrä on hiljalleen kasvanut myös suomalaisissa retkeilyliikkeissä, mutta valikoima on usein vielä aika rajallinen, ja esimerkiksi monien amerikkalaisten kevytretkeilijöiden suosimia merkkejä ja kulttivarusteita on hankalaa ja kallista tilata Suomeen.

Lisäksi aina kevyin vaihtoehto ei välttämättä ole paras, vaan tärkeää on ottaa huomioon myös varusteen käyttötarkoitus ja kestävyys. Tästä löydät lisätietoa siitä, mitä varusteita hankkiessa kannattaa huomioida. 

Kaunis retkeilymaisema

Etenkin vaellusta ja retkeilyä aloittavalle harrastajalle saattaa runsaan valikoiman keskellä olla vaikeaa tietää, mitä kannattaisi hankkia. Varmuuden vuoksi voi tulla hankittua paljon sellaista, mitä ei vältämättä oikeasti tarvitsisi, ja rinkan paino kasvaa äkkiä suuriin lukemiin, mikä taas tuntuu vaelluksella kivistävissä olkapäissä. Täältä löydät valmiin varustelistan tarpeellisista varusteista.

Kevyiden varusteiden hankkimisen lisäksi on siis vielä tärkeämpää olla tarkkana siitä, että mukaan pakkaa vain oikeasti tarpeellisia asioita. Lisäksi monilla yksinkertaisilla nikseillä saa rinkkaa kevennettyä kuin huomaamattaan. Rinkan keventäminen kannattaa aloittaa omia jo olemassa olevia varusteita punnitsemalla ja niiden painoja vertailemalla. Usein myös jollekin varusteelle voi keksiä useammankin käyttötarkoituksen. Täältä löydät vinkkejä rinkan keventämiseen. 

Kevytretkeilyssä on monia hyötyjä verrattuna perinteiseen, suuremmilla kantamuksilla tehtävään vaellukseen. Kevytretkeily esimerkiksi mahdollistaa pidemmät päivämatkat tai pidemmän vaelluksen, ja kävely on usein mukavampaa, eikä rasita selkää ja hartioita niin paljon. Esimerkiksi jo varttuneemille retkeilijöille ultrakevyt vaellus voi mahdollistaa rakkaan harrastuksen jatkamista pidempään. Tästä voit lukea lisää kevytretkeilyn hyödyistä.

Tältä sivustolta löydät myös valmiita suosituksia hyviksi havaituista varusteista eri hintaluokista. Ne löydät varustelistan avulla.