Parhaat kevyet makuupussit ja retkipeitot |
Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kevyt makuupussi teltan sisällä

Makuupussi vai retkipeitto?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Kevytretkeilijä voi valita nukkumiseen joko makuupussin tai retkipeiton. Retkipeittoa käyttämällä rinkan painoa saa pienemmäksi, sillä siitä puuttuvat selkäosa, huppu ja vetoketju, minkä vuoksi peitto on luonnollisesti kevyempi ja menee pienempään tilaan kuin makuupussi.

Makuupussin selkäosa ei usein juurikaan lämmitä, sillä nukkuessa sen untuvat painuvat kasaan makuualustaa vasten. Retkipeitossa siis tämä ”ylimääräinen” osa on karsittu pois. Toisaalta esimerkiksi Klymitin makuualustat on suunniteltu niin, että niissä myös makuupussin selkäosa lämmittää.

Retkipeitolla nukkuessa on usein hyvä olla pipo ja hupullinen takki tai paita päällä, jotta lämpö ei karkaa pään kautta. Peiton aukosta saattaa myös karata jonkin verran lämpöä, kun nukkuja kääntyilee unissaan. Jotta peitto pysyy paikallaan, kiinnitetään se usein makuualustaan. Sopivan makuupussin tai retkipeiton lisäksi hyvä, eristävä makuualusta on myös tärkeä. Täältä löydät lisää tietoa kevyistä makuualustoista.  

Untuva vai keinokuitu?

Makuupussin tai retkipeiton täyteaineeksi voit valita joko untuvan tai keinokuidun. Untuva eristää painoonsa nähden paljon paremmin lämpöä ja pakkautuu selvästi pienempään tilaan. Untuvaisesta makuupussista tai retkipeitosta voi siis valita kevyemmän vaihtoehdon. Se on myös oikein hoidettuna ja säilytettynä pitkäikäisempi

Toisaalta untuvan pesu ja huolto on vaativampaa kuin synteettisen kuidun, ja untuva menettää helpommin lämmöneristävyyden kastuessaan. Sitä täytyy siis suojella retkellä mahdollisimman hyvin kastumiselta, sillä kuivattaminen ulkona luonnossa on hankalaa. Nykyään on olemassa myös kyllästettyä untuvaa, joka tekee siitä vähän paremmin vettä hylkivää ja nopeammin kuivuvaa.  Synteettinen kuitu toimii silti kuitenkin edelleen kastuessaan paljon untuvaa paremmin.  Se on usein myös edullisempi vaihtoehto. 

Toisaalta untuvan pesu ja huolto on vaativampaa kuin synteettisen kuidun, ja untuva menettää helpommin lämmöneristävyyden kastuessaan. Sitä täytyy siis suojella retkellä mahdollisimman hyvin kastumiselta, sillä kuivattaminen ulkona luonnossa on hankalaa. Nykyään on olemassa myös kyllästettyä untuvaa, joka tekee siitä vähän paremmin vettä hylkivää ja nopeammin kuivuvaa.  Synteettinen kuitu toimii silti kuitenkin edelleen kastuessaan paljon untuvaa paremmin.  Se on usein myös edullisempi vaihtoehto. 

Kevyt makuupussi teltan sisällä

Valitse riittävän paksu ja laadukas makuupussi

Sopivaa makuupussia tai retkipeittoa valitessa on tärkeää huomioida, että ei tule hankkineeksi liian ohutta pussia. Tarpeeksi lämmin makuupussi on onnistuneen vaelluksen edellytys, eikä liian kylmän pussin valinta ole oikea paikka viilata grammoja. Kannattaa siis etukäteen miettiä ja tutkia, millaisissa lämpötiloissa pussia tulee käyttämään. Lapissa lämpötilat saattavat kesälläkin laskea yllättävän alas. 

Valmistajat ilmoittavat makuupusseille ja retkipeitoille arvioita siitä, millaisissa lämpötiloissa pussia tai peittoa on mukava käyttää tai mikä on alin lämpötila, jossa pussia tai peittoa voi käyttää. Näihin kannattaa tutustua. On hyvä myös huomioida, että jokainen tuntee kylmän yksilöllisesti, ja naiset yleensä tarvitsevat lämpimämmän pussin kuin miehet. Jotkut valmistajat ilmoittavatkin käyttölämpötiloja erikseen miehille ja naisille. 

Jotta tulee valittua laadukas ja tarpeeksi hyvä untuvapussi tai -peitto, kannattaa tarkkailla valmistajan ilmoittamaa fill power -arvoa. Hyvä vaihtoehto on untuvapussi, jonka fill power -arvo on noin 800. 

Oli makuupussi kumpaa materiaalia tahansa, sitä ei saa säilyttää kotona liian tiukasti pakattuna, jotta täytteet eivät litisty ja menetä eristyskykyään. 

Teltta ja kevyt makuualusta ja makuupussi

Suosittuja kevyitä makuupusseja

Panosta-hintaluokan kevyet makuupussit

*Marmot Bantamweight 15 (688g). Erittäin kevyt ja laadukas untuvamakuupussi. Miesten comfort-lämpötila -10°C ja naisten -3°C. Fill power -arvo 900.

*Marmot Helium (1000g). Kevyt ja laadukas, lämmin untuvamakuupussi. Miesten comfort-lämpötila -12°C ja naisten -5,2°C. Fill power -arvo 800+. 

*Rab Neutrino 400 (775g), kevyt ja laadukas untuvamakuupussi.  (Miesten comfort-arvo -7°C ja naisten -1°C.  Fill power -arvo 800. 

*Rab Neutrino 800 (1208g). Kevyt ja laadukas, erittäin lämmin untuvamakuupussi, joka sopii nukkumiseen noin -22°C asti. Fill power -arvo 800. 

*Rab Mythic 400 (660g). Erittäin kevyt ja laadukas untuvamakuupussi. Miesten comfort-lämpötila -6°C ja naisten -1°C. Fill power -arvo 900. Saatavilla myös hiukan lämpimämpi ja painavampi (885g) *Rab Mythic 600 -malli.

Yllä olevista malleista on saatavilla myös kevyempiä, lämpimämpään keliin soveltuvia malleja sekä paksumpia, kylmempään keliin sopivia malleja. Joistakin pusseista löytyy myös naisille tarkoitettuja pienempiä malleja sekä pitkille tarkoitettuja ja suurempia erikoismalleja. Eri Marmot Bantamweight -mallit löydät *täältä ja eri Helium-mallit *täältä. Erilaiset Rab Neutrino mallit löydät *täältä ja Mythic-mallit *täältä

Edullisemman hintaluokan kevyet makuupussit

*Marmot Trestles Elite Eco 20 (miesten malli, 1,11kg).

*Marmot Trestles Elite Eco 20 (naisten malli, 1,310kg).

Tekokuitutäytteinen, melko kevyt ja laadukas makuupussi. Miesten comfort-lämpötila -6°C ja naisten 0°C. Saatavilla myös hiukan painavampi (1,26kg), hiukan kylmempään (-9,9°C/-3,5°C) keliin soveltuva *Marmot Trestles Elite Eco 15 -malli

*Marmot Ultra Elite 30 (817g). Tekokuitutäytteinen, kevyt ja laadukas makuupussi. Miesten comfort-lämpötila 0,6°C ja naisten 5,5°C. 

*Rab Solar 3 Eco (1235g). Tekokuitutäytteinen, melko kevyt ja hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä makuupusi. Miesten comfort-lämpötila -6°C ja naisten 0°C.

Yllä olevista malleista  on saatavilla myös kevyempiä, lämpimämpään keliin soveltuvia malleja ja paksumpia, kylmempään keliin sopivia malleja. Pusseista löytyy myös naisille tarkoitettuja pienempiä malleja sekä pitkille/isokokoisille tarkoitettuja suurempia malleja. Eri Marmot Trestles Elite -mallit löydät *täältä ja Rab Solar -mallit *täältä.

Suosittuja kevyitä retkipeittoja

Cumulus quilt 450 (710g). Laadukas untuvatäytteinen retkipeitto, jonka comfort-lämpötila on -1°C. Voidaan kiinnittää makuualustaan. 

Cumulus quilt 350 (600g). Laadukas untuvatäytteinen retkipeitto, jonka comfort-lämpötila on +2°C. Voidaan kiinnittää makuualustaan. 

*Therm-a-rest Corus -6 (730g). Laadukas untuvatäytteinen kolmen vuodenajan retkipeitto, jonka comfort-lämpötila on 0°C. Voidaan kiinnittää alustaan. 

Kevyt makuupussi ja makuualusta teltan sisällä

Lisää tietoa kevytretkeilystä

Makuupussin lisäksi eniten painoa rinkkaan tuovat yleensä makuualusta, teltta sekä itse rinkka. Täältä löydät vinkit keveistä makuualustoista, täältä kevyistä teltoista ja täältä kevyistä rinkoista ja repuista. Täältä voit lukea lisää vinkkejä rinkan keventämiseen ja täältä puolestaan löydät valmiin varustelistan, jota voit käyttää apuna retken suunnittelussa.