Kevyet otsalamput | ultrakevyt retkeily ja vaellus

Otsalamppua käyttävä retkeilijä

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Kesällä, keväällä ja alkusyksyllä retkeillessä vaeltaja tarvitsee otsalamppua yleensä lähinnä autiotuvissa, huusseissa ja muissa hämärissä sisätiloissa. Myöhemmin syksyllä vaeltaessa hyvä otsalamppu on jo turvallisuuden kannalta tärkeä varuste

Otsalamppua valitessa kannattaa huomioida, kuinka paljon lamppu painaa, kuinka hyvin se valaisee ja kuinka pitkään lampussa riittää virtaa. Lamppujen välillä on näiden suhteen suuria eroja, ja välttämättä ei kannata ostaa vain edullisinta vaihtoehtoa ilman tarkempaa tutkimista.

Kannattaa myös miettiä, haluatko mieluummin paristoilla vai ladattavalla akulla toimivan otsalampun. Jos valitset paristoilla toimivan lampun, on varaparistot aina hyvä olla mukana. Ladattavalla akulla toimivien lamppujen kanssa mukana täytyy taas kuljettaa varavirtalähdettä (joka tosin on yleensä muutenkin valmiina mukana esim. puhelimen latausta varten).  Alla on listattuna suosittuja, kevytretkeilijöiden hyviksi havaitsemia otsalamppuja.

Hyviä kevyitä otsalamppuja

Keski-hintaluokan otsalamppuja:

*Petzl e+Lite (26g). Hyvin kevyt ja suosittu otsalamppu, jossa on vielä riittävä valaistusteho. Toimii kahdella CR2032-paristolla. 

*Petzl Bindi (35g). Kevyt ja valaistukseltaan aiempaa tehokkaampi otsalamppu. Ladattava akku. 

*Nitecore NU25 UL (45g). Kevyt, laadukas, monipuolinen  ja tehokkaasti valaiseva otsalamppu. Ladattava akku. 

Panosta-hintaluokan otsalamppu:

*Fenix HM50R (78g). Ylempiä hiukan painavampi, edelleen kuitenkin kevyt, erittäin tehokkaasti valaiseva  otsalamppu. Monipuolisesti käytettävissä oleva otsalamppu, jonka valaistusteho säädettävissä. Toimii sekä ladattavalla akulla että CR123A-paristolla.