Parhaat kevyet retkikattilat | Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kevyt retkikattila kaasukeittimen päällä

Ultrakevyet titaaniset retkikattilat

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Kevytretkeilijälle sopiva keittoastia on pienikokoinen titaanikattila. Titaanista tehty kattila on kevyt ja kestävä, ja sillä voi keitellä oman keittimen lisäksi myös tuvan kamiinalla tai nuotiolla. Täältä löydät lisää tietoa kevyistä retkikeittimistä

Kattilaan kannattaa ehdottomasti hankkia kansi, sillä se nopeuttaa keittämistä ja säästää polttoainetta. Kannen alla ruoka säilyy myös lämpimänä esimerkiksi lyhyen haudutuksen ajan.

Keittoastian sopiva koko riippuu siitä, millaiseen ruuanlaittoon aiot sitä käyttää. Pienimmillään yhdelle hengelle riittää 550ml kattila, jos käytät kattilaa lähinnä veden keittämiseen, ja lisäät veden joko valmiiseen ateriapussiin tai käytät kuivaruokaa, joka vain lisätään kiehuvaan veteen. Suuriruokaisemmat kevytretkeijät käyttävät taas suurempia 750-900ml kattiloita.

Suosittuja kevyitä titaanikattiloita:

Toaks Light Titanium (550ml, 72g). Erittäin kevyt kannellinen titaanikattila. Pieni, *100g kaasupatruuna mahtuu sisälle. Saatavilla myös suuremmat 650ml (80g) ja 700ml (90g) koot. 

*Snow Peak Titanium Trek (700ml, 130g). Kevyt kannellinen titaanikattila. 

*Snow Peak Titanium Trek (1400ml, 210g). Kevyt ja kätevä titaaninen setti, jossa kattilan lisäksi kansi, jota voi käyttää myös paistinpannuna. Hyvä vaihtoehto kimpassa retkeileville!

Toaks light titanium -retkikattila

*Pinguin Titan (600ml, 116g). Kevyt kannellinen titaaninen retkikattila. Pieni, 100g kaasupatruuna mahtuu sisälle. Saatavilla myös suuremmat *800ml (144g) ja *1100ml (170g) koot. 

Yllä olevista kattiloista ilmoitettu paino on kattilan ja kannen yhteispaino.

Kevyet retkiaterimet

Jotta ruuan keitteleminen ja syöminen onnistuu, tarvitaan myös aterimet. Monet kevytretkeilijät suosivat pitkävartista titaanista lusikkahaarukkaa (spork), jolla ylettyy syömään retkiruokapussin pohjalta asti.

*Optimus Titanium Spork (19g). Kevyt titaaninen lusikkahaarukka, jonka pitkällä varrella ylettyy syömään valmisrertkiruokapussien pohjalta asti. 

*Sea to Summit Cutlery Titan Spork (12g). Erittäin kevyt titaaninen lusikkahaarukka. Hyvä vaihtoehto, jos et tarvitse pitkävartista mallia. 

Kevyt retkikattila ja retkiaterimet

*Light My Fire Spork Titanium (17g). Kevyt titaaninen lusikkahaarukka, jossa on lusikka toisessa ja haarukka toisessa päässä. Hyvä vaihtoehto, jos kaipaat retkiruokailuusi pidempipiikkistä haarukkaosaa, etkä tarvitse pitkävartista mallia retkiruokapusseja varten. 

*Light My Fire Spork Original Bio (11g). Muovinen, edullisempi versio yllä olevasta titaanisesta lusikkahaarukasta. 

Tiskaamisesta

Retkiastiat ja -aterimet täytyy luonnollisesti ruokailun jälkeen puhdistaa. Kevytretkeilijän ei tietenkään kannata kantaa mukana täysikokoista tiskiharjaa ja -ainetta, vaan valita mukaan pieni ja kevyt vaihtoehto. Esimerkiksi sähköhammasharjan vaihtopää ja luontoystävällinen tiskiaine jossakin pienessä pullossa voivat ajaa asian. Toisaalta  esimerkiksi *Sea to Summitin Kitchen Scrubber set (95g) voi olla kätevä vaihtoehto, jos et itse jaksa alkaa värkkäilemään harjaa ja pesuainetta. Siihen kuuluu kevyt ja pieneen tilaan menevä tiskiharja sekä 50ml pesuainetta, jota voit käyttää astioiden lisäksi esimerkiksi itsesi ja vaatteiden pesuun. 

Lisää vinkkejä kevyeen retkikeittiöön

Ultrakevyen titaanikattilan pariksi kannattaa ehdottomasti valita sopiva kevyt retkikeitin. Täältä voit lukea lisää kevyistä retkikeittimistä. Myös mukaan otettavan ruuan painon kanssa kannattaa olla tarkkana. Täältä voit lukea vinkkejä kevyistä retkiruuista. Täältä löydät puolestaan vinkkejä hyvistä kevyistä vesipulloista sekä vedenpuhdistuksesta.