Parhaat kevyet retkikeittimet | Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kevyt retkikattila kaasukeittimen päällä

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Rinkkaa keventäessä kannattaa kiinnittää huomiota myös käytössä olevan retkikeittimen painoon, sillä niissä on suuria eroja. Monia eri kattiloita ja pannuja sisältävät trangia-setit eivät yleensä ole kevytretkeilijälle sopiva valinta.

Onneksi on olemassa monia erilaisia ultrakevyitä retkikeittimiä, joista valita. Tästä artikkelista löydät tietoa siitä, millainen retkikeitin sopii kevytretkeilijälle, ja lisäksi saat vinkkejä hyvistä kevyistä retkikeittimistä. Rinkan keventämiseksi on tärkeää löytää myös sopiva, kevyt keittoastia. Täältä voit lukea lisää kevytretkeilijälle sopivista titaanikattiloista.

Vaellus ilman retkikeitintä

Osa kevytretkeilijöistä kulkee kokonaan ilman keitintä. Tällöin voi hyödyntää autiotupien keittimiä tai tulipaikkoja. Aina autiotupaa ei ole saatavilla tai avotulen teko voi olla mahdotonta esim. metsäpalovaroituksen tai kaatosateen takia. 

Osa myös liottaa ruokansa kylmänä tai syö eväänsä sellaisenaan. Tämä on tietysti hyvin kevyt vaihtoehto, mutta lämmin ruoka pitkän vaelluspäivän jälkeen voi tuntua erittäin houkuttelevalta. 

Itsetehdyt kevyet retkikeittimet

Osa kevytretkeilijöistä taas askartelee itse ultrakevyen spriikeittimen. Tämä on edullinen ja kevyt vaihtoehto, mutta vaatii jonkin verran näpertelyä ja kärsivällisyyttä. Jos et halua alkaa itse askartelemaan omaa keitintä, vaan haluat valmiin toimivan ratkaisun, on kaasukeitin oikein hyvä vaihtoehto.

Kevyet kaasukeittimet

Kaasukeittimet ovat itsessään hyvin kevyitä. Niillä keittäminen on nopeaa, ja ne mahtuvat pieneen tilaan. Toisaalta niiden mukana kuljettava kaasupatruuna tuo lisää painoa. 

Edullinen kevyt kaasukeitin: 

BRS-3000T (25g). Erittäin edullinen, Amazonista tilattavissa oleva kaasukeitin. Tämä retkikeitin on erittäin suosittu kevytretkeilijöiden keskuudessa sen ultrakevyen painon vuoksi. Menee myös hyvin pieneen tilaan, mukana tulee suojapussi. Tuulisella säällä voi vaatia tuulensuojaa. 

BRS 3000-T -retkikeitin

Keskihintainen kevyt kaasukeitin

*MSR Pocket Rocket 2 (74g). Suomessa suosittu klassikko-kaasukeitin, joka on helposti saatavissa monista eri liikkeistä. Vie hieman enemmän tilaa, mukana tulee suojakotelo.

*Soto Amicus (72g). Kevyt ja pieneen tilaan menevä kaasukeitin, jossa polttopää sijaitsee matalalla, mikä auttaa jonkin verran suojaamaan sitä tuulelta.

Panosta-hintaluokan kevyt kaasukeitin

*MSR Pocket Rocket Deluxe (83g). Edellistä hieman painavampi, edelleen kuitenkin kevyt retkikeitin. Suunniteltu kestämään paremmin tuulisia olosuhteita ja sisältää piezo-sytytyksen, jolla liekki syttyy nappia painamalla. 

Kevyet risukeittimet

Myös risukeittimistä on olemassa keveitä malleja. Risukeittimissä etuna on myös se, että polttoainetta ei tarvitse erikseen kantaa mukana. Toisaalta risukeitin nokeaa ja on kaasukeitintä hitaampi ja haastavampi käyttää. Tärkeää: Nykyään risukeitin lasketaan avotuleksi, ja sen käyttö ilman maanomistajan lupaa tai metsäpalovaroituksen aikana ei ole sallittua. 

*Bushcraft Essentials Bushbox Ultralight (70g + lisäpohja 14g). Erittäin kevyt, pieneen tilaan menevä risukeitin. Risuja polttaessa kannattaa hankkia lisäksi *umpinainen lisäpohja lisävarusteena

Lisää tietoa kevyestä retkikeittiöstä

Minkä keittimen retkelle valitsetkin, on tärkeää kiinnittää huomiota myös keittoastioiden painoon. Täältä voit lukea lisää kevytretkeilijälle sopivista kattiloista.

Myös mukaan otettavan ruuan kannattaa olla mahdollisimman kevyttä. Täältä voit lukea vinkkejä kevyistä retkieväistä. Täältä löydät puolestaan tietoa hyvistä kevyistä vesipulloista ja vedenpuhdistuksesta.