Parhaat kevyet rinkat ja reput | Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kevyt reppu retkeilyyn

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Sopiva rinkka tai reppu on erittäin tärkeä osa onnistunutta, mukavaa vaellusta. Valitsemalla kevyemmän rinkan saat helposti pudotettua kantamuksen painoa, sillä rinkkojen ja reppujen painoissa voi olla useiden kilojen eroja. Järeät, armeijakäyttöön suunnitellut rinkat kyllä kestävät, mutta painavat jo itsessään usein enemmän kun kevytretkeilijän rinkka, teltta ja makuupussi yhteensä. 

Kevyet varusteet mahtuvat usein pienempään tilaan, jolloin on mahdollista vaihtaa pienempään ja kevyempään rinkkaan. Kun kantamukset ovat kevyempiä, ei rinkalta ja repulta taas vaadita yhtä järeitä tukiremmejä ja muita tukiominaisuuksia. Yksinkertaisempi rinkka painaa luonnollisesti vähemmän. Toisaalta pienempään rinkkaan ei tule myöskään haalittua vaellukselle mukaan turhaa tavaraa. Kevytretkeilyyn siirtymisellä on siis ikään kuin itseään ruokkiva vaikutus.

Kevyet materiaalit ja yksinkertaiset mallit

Ultrakevyissä rinkoissa ja -repuissa painoa on saatu alas kevyiden materiaalien sekä yksinkertaistamisen avulla. Nykyisin kevyistä materiaaleistakin löytyy hyviä ja kestäviä vaihtoehtoja. Repuista on poistettu kaikki ylimääräiset remmit, taskut, vetoketjut ja klipsit, ja esimerkiksi rinkan suuaukko on yleensä rullattavaa mallia, kuten kuivapusseissa. Valittavana on joko tukirangallisia tai ilman tukirankaa olevia ultralight-malleja. Suuremmissa rinkoissa on yleensä tukiranka ja lantiovyö, pienemmissä tukiranka voi myös puuttua. 

Tukirangattomat mallit ovat luonnollisesti yleensä kevyimpiä, mutta niiden pakkaamisessa tarvitaan huolellisuutta. Reppua ei voi pakata liian painavaksi, tai se taittuu ja on raskas ja hankala kantaa. Repun voi pakata myös niin, että makuualusta toimii selkää vasten lisätukena. Jos rinkan paino nousee yli kymmeneen kiloon, kannattaa ehdottomasti harkita tukirangallista mallia. Joissakin malleissa tukirangan saa irrotettua, ja sitä voi käyttää aina tarpeen mukaan eri vaelluksilla.

Rinkassa tai vaellusrepussa kannattaa olla lantiovyö. Näin kaikki paino ei ole pelkästään hartioilla, vaan myös lantiokin saa osan painokuormasta. Rinkan yläosasta löytyvät tasapainohihnat ovat myös todella hyödylliset, sillä niiden avulla painon saa säädettyä sopivaan suhteeseen lantiolle ja hartioille sekä lähelle vartaloa. Suuri ja joustava verkkotasku rinkan etuosassa on usein kätevä märkien vaatteiden kuljettamiseen ja sivutaskut taas juomapullon ja tai esimerkiksi liikkeellä syötävien välipalojen säilyttämiseen.

Rinkkaan ei kannata hankkia erillistä sadesuojaa, vaan rinkan sisälle laitettava, suunnilleen rinkan sisäosan kokoinen kuivasäkki pitää kosteuden varmemmin poissa. Koska sadesuoja ei suojaa rinkkaa joka puolelta, voi kovalla sateella kosteutta päästä rinkkaan selkäosan puolelta. Kaikki kuivat, kosteudelta suojattavat tavarat laitetaan tämän ison kuivasäkin sisälle. Tästä voit lukea lisää vinkkejä kuivasäkin käytöstä sekä suosituksia kevyistä malleista. 

Kevyt iso kuivasäkki rinkan sisällä

Sopivan rinkan koon valitseminen

Mikä voisi sitten olla sopiva rinkan koko? Rinkan sopiva koko (tilavuus) riippuu muiden varusteiden koosta ja painosta sekä vaelluksen kohteesta, pituudesta ja vuodenajasta. Mitä kevyemmät ja pienempään tilaan mahtuvat varusteet hankit, sitä pienemmällä rinkalla pärjäät. Pidemmille vaelluksille taas tarvitaan enemmän ruokaa, kylmemmällä ilmalla enemmän vaatetta ja niin edelleen. Aloittelevalle kevytretkeilijälle sopivaksi rinkan kooksi suositellaan usein noin 60 litraa. Toisaalta kuitenkin jos hankit samalla muita kevytvarusteita, voi hyvin pärjätä pienemmälläkin repulla.  Täältä löydät lisää tietoa kevytretkeilijän varusteista ja täältä vinkkejä rinkan keventämiseen

Sopivaa rinkkaa valitessa on myös otettava huomioon sen kantajan koko. Sopiva koko ilmoitetaan kantajan selän pituuden mukaan. Joissakin malleissa on saatavilla useita eri kokovaihtoehtoja, ja joissakin malleissa koko saattaa taas olla säädettävissä kantajan mukaan. Joissakin rinkoissa, kuten Ospreyn malleissa, on erikseen miehille ja naisille suunniteltuja malleja.

Kaunis retkeilymaisema

Suosittuja kevyitä rinkkoja ja ultrakevyitä reppuja

Panosta-hintaluokan mallit

Zpacks Arc Blast, 55 litraa (595g). Hintaluokaltaan arvokkaampi, Yhdysvalloissa erittäin suosittu ultrakevyt reppumalli, joka on tehty kevyestä DCF-kankaasta. Repussa on kevyt tukiranka. Erittäin kevyt malli, joka ei kestä ikuisesti. Zpacksilla on saatavilla myös muita, erikokoisia malleja. Saatavuus Euroopassa huono, joten Yhdysvalloista tilatessa joutuu huomioimaan tullimaksut. 

 

*Hyperlite Mountain Southwest, 55 litraa (899g).

*Hyperlite Mountain Southwest, 40 litraa (853g).

Monipuolinen ja erittäin kevyt rinkka, jossa on alumiininen, irroitettava tukiranka. Valmistettu dyneeman ja nailonin sekoituksesta. Säädettävä lantiovyö ja rintaremmi. 

 

Atompacks Atom+, 40 litraa (580g). Englannissa tehty kevytreppu, jonka voi tilata omia tarpeita vastaavaksi. Ei tukirankaa. Atompacksilla on myös saatavilla muita, erikokoisia malleja. 

Keskihintaiset mallit

*Exped lightning, (45 litraa, naisten malli, 1070g).

*Exped lightning, (45 litraa, miesten malli, 1130g).

Kevyt ripstop-nylonista valmistettu rinkka, joka on säädettävissä selän pituuden mukaan. Rinkassa alumiininen tukiranka sekä lantiovyö ja rintaremmi. Monipuoliset kiinnitys- ja kompressiohihnat. 

*Osprey Eja, (48 litraa, naisten malli, 1200g). Tilava ja kevyt rinkka, joka on valmistettu ripstop-nylonista. Säädettävä kantojärjestelmä, lantiovyö ja rintaremmi. Monipuoliset taskut. 

*Osprey Exos, (48 litraa, 1300g). Kevyt rinkka, unisex-malli, jossa on tukiranka. Rinkan malli suunniteltu hengittäväksi niin, että se ehkäisee selän hikoamista.  Säädettävä kantojärjestelmä, lantiovyö ja rintaremmi. 

Edulliset mallit

*Montane Trailblazer, 44 litraa (980g). Edullinen rinkkamalli, joka on säädettävissä selän pituuden mukaan. Kätevät sivu- ja olkaintaskut sekä iso verkkotasku sekä kiinnikkeet vaellussauvoille. Alumiininen, irrotettava tukiranka. Pystyy ylipakkaamaan ja vetää tarvittaessa yli 44 litraa. 

 

*Osprey Renn (65 litraa, naisten malli, 1560g).

*Osprey Rook (50 litraa, miesten malli, 1590g).

*Osprey Rook (65 litraa, miesten malli, 1670g). 

Ospreyn edullisempi kevyt rinkkamalli naisille (Renn) ja miehille (Rook), jossa säädettävä selkäosan pituus, lantiovyö ja rintaremmi. Monipuoliset taskut. 

Kevyt Montane Trailblazer 44 -rinkka

Lisää vinkkejä kevytretkeilyyn