Kevyet retkieväät & vaellusruoka |
ultrakevyt retkeily ja vaellus

Retkeilijä tekemässä retkiruokaa

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Vaellusruuat kannattaa suunnitella huolella, jotta rinkkaan ei tule vain varmuuden vuoksi kerättyä liikaa evästä mukaan. Toisaalta ruokaa on myös tärkeää olla riittävästi. Jos ruokien painoon ja määrään ei kiinnitä huomiota, saattavat ne tuoda rinkkaan yllättävän paljon lisäpainoa. Mukaan otettavien ruokien kannattaa sisältää paljon kaloreita, sillä näin ruokaa tarvitsee kantaa mukana vähemmän.

Kevytretkeilijän vaellusruuat

Suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että miettii jokaiselle päivälle, mitä syö aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi. Sen lisäksi sitten otetaan mukaan vielä välipalat ja naposteltavat (esim. pähkinää, kuivattua hedelmää, mysli- ja proteiinipatukat, keksit, karkit jne.)

Ota mukaan lähinnä vain kuivia ruokia (esim. nuudelia, pussipastaa, valmiita retkeilyaterioita, kuivalihaa jne). *Valmiit retkeilyruuat ovat usein kätevä ja kevyt vaihto, sillä niissä on mietitty valmiiksi riittävä ravintoaine- ja energiapitoisuus. Valmiiden kuivaruokien lisäksi on mahdollista opetella kuivaamaan ruokaa itse. Vettä on turhaa kantaa mukana esimerkiksi säilykkeiden muodossa. 

Voit säästää polttoaineen määrässä, kun syöt osan aterioista kypsentämättä. Esimerkiksi aamupalalla voi syödä puuron sijaan kuivattua leipää/korppuja tai mysliä, ja lounaaksi voi syödä esimerkiksi kaura- tai hapankorppuja kaloripitoisilla täytteillä. 

Myös kypsennettävien ruokien kannattaa olla sellaisia, että niissä on lyhyet keittoajat tai niitä voi hauduttaa. Osa retkeilijöistä kantaa sopivan annoksen kuivattua ruokaa uudelleen suljettavassa minigrip-pussissa, johon kaataa kuuman veden ja hauduttaa siinä ruuan.

Kaunis retkeilymaisema

Kevennä myös pakkauksista

Kevyiden ruokien lisäksi myös ruuanlaittovälineiden kannattaa ottaa mahdollisimman kevyitä. Täältä voit lukea lisää kevyistä retkikeittimistä ja täältä kevyistä retkikattiloista.

Ruuista kannattaa poistaa kaikki ylimääräiset pakkaukset jo valmiiksi kotona. Esimerkiksi pahvipakkaukset ovat usein turhia. Lisäksi ruokia voi  yhdistellä samaan pakkaukseen. Esimerkiksi, jos otat useamman pussin karkkia mukaan, kannattaa ne yhdistää yhteen isompaan uudelleen suljettavaan minigrip-pussiin. 

Lisäksi voit ottaa mukaan  yhden tyhjän pienen minigrip-pussin, johon laitat aina aamuisin valmiiksi sopivan määrän naposteltavia (esim. karkki, pähkinät) päivän vaellusta varten. Pieni pussi kulkee kätevästi rinkan etuhihnan tai takin taskussa, ja siitä on helppo napsia herkkuja kävellessä. 

Muista ottaa myös mukaan joku pussi roskia varten. Luontoon ei saa jättää minkäänlaisia roskia. Kaiken, mitä jaksaa kantaa retkelle, jaksaa ihan varmasti (vielä tyhjänä ja paljon kevyempänä) kantaa myös pois. 

Lisää tietoa kevyestä retkikeittiöstä