Parhaat kevyet teltat | Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kevyt teltta kauniissa maisemassa

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen.

Rinkan painavin varuste retkelle lähtiessä on yleensä teltta. Telttoja on kuitenkin nykyään saatavana myös kevyinä versioina. Aikaisemmin kevyen teltan joutui usein hankkimaan tilaustyönä Yhdysvalloista, mutta nykyään Euroopasta ja Suomestakin on saatavilla hyviä kevyitä vaihtoehtoja. Koska teltta on yleensä kallein yksittäinen retkeilyvaruste, kannattaa oikean mallin valitsemiseen käyttää hiukan aikaa. Ei välttämättä kannata suoraan valita edullisinta mallia, sillä voi olla, että jonkin ajan kuluttua alat kaipaamaan teltalta laadukkaampia ominaisuuksia tai vähän kevyempää mallia. Tällöin kerralla hiukan enemmän panostaminen voi tulla edullisemmaksi kuin useaan kertaan uuteen malliin vaihtaminen.

Ultralight-telttojen materiaalit ja mallit

Kevyt MSR-teltta sisäpuolelta

Yleisin teltoissa käytetty materiaali on silnylon, joka on silikonilla kyllästettyä nylonkangasta. Se on vedenpitävää ja vahvaa kangasta. Silnylon on joustavaa, mikä helpottaa pystytystä. Toisaalta kastuessaan silnylon-teltta löystyy ja sitä voi joutua kiristelemään uudelleen. Kannattaa huomioida, että osa silnylontelttojen valmistajista on jättänyt ompelusaumojen tiivistämisen silikoniliimalla kuluttajan itsensä tehtäväksi.

Dynema Composite Fabric (DCF, Cuben Fiber) on myös ultrakevyissä majoitteissa yleisesti käytetty kangas. Se on hyvin kevyttä ja melko kestävää, mutta myös selvästi silnylonia hintavampaa. Se ei myöskään jousta, mikä tekee pystyttämisestä haastavampaa. 

Kevytretkeilijöiden suosimia telttoja on yksi- ja kaksikerroksisia malleja. Kaksikerroksisissa malleissa on ulkokankaan alla erikseen ohuesta kankaasta tai hyttysverkosta tehty sisäteltta. Sisäteltan hyötynä on se, että se suojaa nukkujaa telttaan kondensoituvalta kosteudelta. Toisaalta kaksikerroksiset mallit painavat luonnollisesti hiukan enemmän. 

Kevyen teltan lisäksi rinkkaa saa äkkiä kevennettyä vaihtamalla kevyeen makuupussiin, makuualustaan ja rinkkaan. Täältä voit lukea lisää kevyistä makuupusseista, täältä kevyistä makuualustoista ja täältä kevyistä rinkoista.

Erilaisia telttamalleja

Kevyt vaellussauvojen varaan pystytettävä teltta

Vaellussauvojen varaan pystytettävät teltat

Ultrakevyistä teltoista on olemassa malleja, jotka pystytetään vaellussauvojen varaan. Näin erillisiä telttakeppejä ei tarvitse pakata mukaan, mikä luonnollisesti keventää rinkkaa. Jos siis käytät retkeillessäsi vaellusssauvoja, kannattaa harkita tällaista telttaa. Täältä löydät lisää tietoa kevyistä vaellussauvoista. Alla on listattuna kevytretkeilijöiden keskuudessa suosittuja ja hyviksi havaittuja vaellussauvojen varaan pystytettäviä telttamalleja: 

Panosta-hintaluokan kevyet teltat:

Zpacks Duplex, 2 henkeä (512g) 

Zpacks Altaplex, 1 henki (437g). 

Yllä olevat Zpacksin ultrakevyet, vaellussauvojen varaan pystytettävät teltat on valmistettu DCF-materiaalista. Yksikerroksisia malleja, joihin maakiilat hankitaan erikseen. Hyvä vaihtoehto, jos olet valmis panostamaan rahallisesti ja haluat ehdottomasti kevyimmän vaihtoehdon. Huono puoli se, että saatavuus Euroopasta on melko huono, joten joudut mahdollisesti tilaamaan teltan Yhdysvalloista ja huomioimaan tullimaksut.

*Hilleberg Anaris, 2 henkeä (1,4kg). 

Vaellussauvojen varaan pystytettävä, laadukas ja kevyt nylonista valmistettu teltta. Kaksikerroksinen malli. Sisäänkäynnit ja absidit (eteistilat) molemmilla puolilla, mikä helpottaa käyttöä etenkin kahden hengen telttana. 

Keskihintaiset kevyet teltat: 

Gossamer Gear The Two, 2 henkeä (667g) 

Gossamer Gear The One, 1 henki (502g)

Silnylon-materiaalista tehty edullisempi, kevyt vaellussauvojen varaan pystytettävä teltta. Saumat on valmiiksi teipattu. Yksikerroksinen malli. 

Kupolimallinen kevyt teltta

Kupolimalliset kevyet teltat

Vaellussauvojen varaan pystytettävien mallien lisäksi saatavilla on malleja, jotka pystytetään teltan mukana tulevien keppien varaan. Näitä kannattaa harkita etenkin silloin, jos et koe tarvitsevasi kaikilla retkillä vaellussauvoja. Kevyissä kupolin mallisissa teltoissa mahtuu myös yleensä paremmin istumaan.

Toisaalta nämä mallit ovat yleensä hieman painavampia, ja mukana tulevat telttakepit eivät ole yhtä järeitä kuin vaellussauvat, joten tuulenkestävyys ei ole välttämättä aivan samaa luokkaa. Alla on listattuna kevytretkeilijöiden keskuudessa suosittuja ja hyviksi havaittuja kupolimallisia telttamalleja:

Panosta-hintaluokan kevyet teltat:

*Big Agnes Fly Creek HV 1 Carbon, 1 henki (595g)

Hinnaltaan hyvin arvokkas, erittäin kevyt yhden hengen kupoliteltta, jossa on käytetty DCF-kangasta. Käyttäjälle, joka haluaa ehdottoman kevyen vaihtoehdon ja on valmis panostamaan kunnolla rahallisesti. Telttaan saatavilla myös erikseen myytävä *maavate, joka antaa lisäsuojaa pohjan kankaalle. 

 

*Big Agnes Tiger Wall Platinum 2, 2 henkeä (1,02 kg).

*Big Agnes Tiger Wall Platinum 3, 3 henkeä (1,22 kg).

Laadukas ja kevyt kupolimallin teltta. Kaksikerroksinen malli. Kaksi sisäänkäyntiä ja absidia tavaroiden säilytykseen, mikä helpottaa käyttöä useammalla hengellä. Valmistaja suosittelee erikseen myytävää *maavaatetta, jolla voi suojata teltan pohjakangasta. 

Keskihintaiset kevyet teltat:

*Marmot Superalloy, 2 henkeä (1,08kg).

Silnyloninen, kevyt kahden hengen kupoliteltta, saumat valmiiksi teipattu. Kaksikerroksinen malli. Kaksi oviaukkoa ja absidia, mikä tekee teltan käteväksi käyttää kahdelle hengelle. 

 

*Big Agnes Tiger Wall UL1, 1 henki (964g).

*Big Agnes Tiger Wall UL 3, 3 henkeä (1,33kg).

Silnyloninen kevyt ja laadukas kupoliteltta, saumat valmiiksi teipattu. Kaksikerroksinen malli. Kolmen hengen mallissa kaksi sisäänkäyntiä ja absidia, mikä helpottaa käyttöä useammalla henkilöllä. Valmistaja suosittelee erikseen myytävää *maavaatetta suojaamaan teltan pohjakangasta.

*Sea to Summit Alto TR1, 1 henki (1,11kg)

*Sea to Summit Alto TR2, 2 henkeä (1,34kg)

Ripstop-polyamidista valmistettu kevyt teltta, saumat valmiiksi teipattu. Kaksikerroksinen malli, jossa erittäin tilava istumakorkeus. Saatavilla myös erikseen myytävä maavaate (*2 henkeä), (*3 henkeä), joka antaa lisäsuojaa teltan pohjakankaalle.

 

*MSR Freelite 2, 2 henkeä (1,06kg). 

*MSR Freelite 3 V3, 3 henkeä (1,23kg). 

Erittäin kevyt kupolimallinen teltta, valmistettu ripstop-nylonista. Kaksikerroksinen malli, jossa on kaksi sisäänkäyntiä ja absidia. 

 

*MSR Hubba NX, 1 henki (1,29kg).

*MSR Hubba Hubba NX, 2 henkeä (1,75kg).

Silnyloninen kevyt teltta, saumat valmiiksi tiivistetty. Kaksikerroksinen malli. Kahden hengen mallissa kaksi sisäänkäyntiä ja absidia.

Kevyt kupolimallinen MSR-teltta

*Sea to Summit Telos TR2 Plus, 2 henkeä (1,53kg). 

*Sea to Summit Telos TR 3 Plus, 3 henkeä (2,12kg).

Ripstop-polyamidista valmistettu kevyt teltta, saumat valmiiksi teipattu. Kaksikerroksinen malli, jossa tilava istumakorkeus. Kaksi oviaukkoa ja absidia. Saatavilla erikseen maavaate (*2 henkeä), (*3 henkeä),  joka suojaa teltan pohjakangasta.

Edulliset kevyet teltat:

 

Naturehike Cloud Up 2, 2 henkeä, (1,56kg / 1,79kg koko setti, mukaan lukien mukana tuleva telttamatto). 

Naturehiken Clod Up -malli on oikein hyvä edullisempi vaihtoehto kupolimallin kevytteltaksi. Tehty silnylonista, saumat valmiiksi teipattu. Kaksikerroksinen malli.  Mukana tulee myös teltan pohjakangasta suojaava erillinen maavaate. 

Kevyt Naturehike Cloud Up 2 -teltta
Kevyt tunnelimallinen teltta

Tunnelimallin kevyet teltat

Myös tunnelin mallisista teltoista on olemassa ultrakevyitä versioita. Tunnelimallin teltat kestävät kupolimalleja paremmin tuulta. Jos retkeilet paljon haastavissa tuuliolosuhteissa, voi kestävä tunnellimallinen teltta olla hyvä vaihtoehto. Toisaalta niissä ei mataluuden vuoksi yleensä mahdu sisällä niin hyvin istumaan ja oleskelemaan kuin kupolimallin teltoissa. 

*Terra Nova Laser Compact 1, 1 henki (970g). Erittäin kevyt yhden hengen tunnelimallinen teltta. Silnylonia, kaksikerroksinen malli.

*Terra Nova Laser Compact 2, 1-2 henkeä (1,23kg). Erittäin kevyt kahden hengen tunnelimallinen teltta. Silnylonia, kaksikerroksinen malli.

 

*Hilleberg Enan, 1 henki (1,2kg). Yhden hengen laadukas kaksikerroksinen tunnelimallin kevyt teltta. Silikonikäsiteltyä ripstop-nylonia. 

*Hilleberg Anjan 2, 2 henkeä (1,7kg). Kahden hengen laadukas kaksikerroksinen tunnelimallin kevyt teltta. Silikonikäsiteltyä ripstop-nylonia. 

*Hilleberg Anjan 3, 3 henkeä (1,9kg).  Kolmen hengen laadukas kaksikerroksinen tunnelimallin kevyt teltta. Silikonikäsiteltyä ripstop-nylonia. 

 

*Vaude Power Lizard, 1-2 henkeä (1,29kg). 1-2 hengen kaksikerrokseinen tunnelimallinen kevyt teltta. Silikonikäsiteltyä ripstop-polyesteria. 

*Fjällräven Abisko Lite 1, 1 henki (1,46kg). 1 hengen laadukas tunnelimallinen kaksikerroksinen kevyt teltta. Ripstop-polyamidia. 

*Fjällräven Abisko Lite 2, 2 henkeä (2,07kg). 2 hengen laadukas tunnelimallinen kaksikerroksinen kevyt teltta. Ripstop-polyamidia. 

*Fjällräven Abisko Lite 3, 3 henkeä (2,22kg). 3 hengen laadukas tunnelimallinen kaksikerroksinen kevyt teltta. Ripstop-polyamidia. 

Kevyt tarppi pystytettynä

Tarpit

Teltan sijasta majoitteena voi käyttää myös tarppia. Se on yksinkertainen, kevyt kangaspala, joka pystytetään narujen ja kiilojen avulla vaellussauvoihin, puihin tai maahan. Se on siis ikään kuin teltta ilman lattiaa. Tarppi on telttaa monipuolisempi, mutta sen oikeanlainen pystyttäminen erilaisissa ympäristöissä ja keleissä on telttaa vaativampaa. Tarpin lisäksi tarvitaan maavaate ja hyttysverkko. Tarppi on myös hyvä sadesuoja, jos käyttää yöpymiseen riippumattoa

*DD Hammocks Superlight Tarp, 300x290cm (540g). Kevyt ja monipuolinen, useista eri kiinnityskohdista kiinnitettävissä oleva tarppi. Kestävää ripstop-nylonia, jossa vedenkestävä polyuretaanipinnoite. 

*MSR Thru-Hiker 70 Wing V2, 289x244cm, (460g). Kevyt tarppi ripstop-nylonista. 

*Hilleberg Tarp 10 UL, 300x350cm (700g). Laadukas tarppi silikonikäsiteltyä nailonia. 

Lisää kevytretkeilystä

Rinkkaa saa helposti kevennettyä vaihtamalla myös itse rinkan sekä esimerkiksi makuupussin ja makuualustan kevyempään malliin. Täältä voit lukea lisää kevyistä rinkoistaTäältä taas löydät tietoa kevyistä makuupusseista ja täältä kevyistä makuualustoistaTäältä myös löydät valmiin varustelistan kevytretkeilijälle.