Kevytretkeijän vaellusvaatteet | ultrakevyt retkeily ja vaellus

Retkeilyvaatteita kasassa

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Monesti vaellukselle tulee otettua liian paljon vaatetta mukaan. Mukaan pakattavia varavaatteita karsimalla saakin rinkkaa kevennettyä yllättävän helposti. 

Yleensä riittää, että mukana  on päällä olevien  vaellusvaatteiden lisäksi rinkassa vain sadevaatteet sekä paksumpi tauko/leiritakki ja kuivat nukkumisvaatteet, jotka vaihdetaan illalla päälle leirissä. 

Päällä olevat vaellusvaatteet

Vaeltaessa päällä olevien vaatekerrosten määrä riippuu luonnollisesti lämpötilasta. Yleensä kuitenkin alusvaatteiden päällä on yksi kerros vaatteita (alimmainen vaatekerros), jonka jälkeen voi olla vielä säästä riippuen mahdollinen välikerros ennen tuulenpitäviä vaatteita. Lisäksi tarvitaan tietysti hyvät vaelluskengät. Täältä voit lukea lisää sopivien vaelluskenkien valitsemisesta.

Kaunis retkeilymaisema

Alimmainen vaatekerros

Alusvaatteiden päälle tulevan, ihoa vasten olevan kerroksen pitää kuivua nopeasti ja hengittää hyvin. Tässä merinovilla on erittäin toimiva materiaali. Se lämmittää märkänäkin, ei ala helposti haisemaan ja kuivuu melko nopeasti. Vielä toimivampi on merinovillan ja teknisen kankaan yhdistelmä: se kuivuu nopeammin ja eikä kutita herkkäihoisia. Pelkästä teknisestä kankaasta tehty paita taas alkaa haisemaan nopeasti ja eikä lämmitä märkänä.

*Devold Duo Active paita ja *housut (naisten malli)

*Devold Duo Active paita ja *housut (miesten malli)

Laadukkaat aluskerraston paita ja housut, joissa ihoa vasten tuleva alempi kerros on teknistä kuitua ja päällykerros merinovillan ja polyamidin sekoitusta. Kuivuu siis todella nopeasti ja eikä kutita myöskään herkkäihoisia. 

 

*Devold Hiking paita ja *housut (naisten malli)

*Devold Hiking paita ja *housut (miesten malli)

Laadukkaat 100% merinovillaiset aluskerraston paita ja housut. 

*Devold Expedition paita ja *housut (naisten malli)

*Devold Expedition paita ja *housut (miesten malli)

Laadukkaat, testeissäkin menestyneet 100% merinovillaiset korkeakauluksinen aluskerraston paita ja housut. 

 

*Lasting Atila paita ja *Ataka housut (naisten malli)

*Lasting Atar paita ja *Atok housut (miesten malli) 

Hiukan edullisemmat 100% merinovillaiset aluskerraston paita ja housut.  

Mahdollinen välikerros

Jos vaeltaa kylmemmässä säässä, voi tarvita  ensimmäisen kerroksen päälle ainakin yläosaan vielä välikerroksen ennen tuulenpitävää takkia. Tässä esimerkiksi ohut mikro- tai vohvelifleecepaita  toimii hyvin.

*Haglöfs L.I.M. Strive Mid Top (naisten malli, n.159g).  

*Haglöfs L.I.M. Strive Mid Top (miesten malli, n. 194g).

Erittäin kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva polyesterikankaasta valmistettu urheilupaita, jota voi käyttää välikerroksena. Rintatasku vetoketjulla.

 

*Fjällräven Abisko Lite HZ Fleece (naisten malli, n. 260g)

*Fjällräven Abisko Lite HZ Fleece (miesten malli, n. 295g)

Kevyt, kierrätetystä polyesteristä valmistettu fleece kosteutta siirtävää materiaalia.

*Rab Nexus Jacket (naisten malli, n. 260g)

*Rab Nexus Hoody (naisten hupullinen malli, n.  300g)

*Rab Nexus Jacket  (miesten malli, n. 280g).

*Rab Nexus Hoody (miesten hupullinen malli, n. 300g)

Kevyt joustofleecestä tehty välikerrostakki, josta saatavilla huputon ja hupullinen malli. Kokopitkä vetoketju ja kaksi vetoketjullista sivutaskua.

Kevyt tuulitakki

Tuulitakin on tarkoitus nimensä mukaisesti pitää tuulta. Toisaalta sen olisi hyvä myös hengittää, ja mitä hengittävämpi takki on, sitä vähemmän se on tuulenpitävä. Näiden väliltä on siis löydettävä sopiva tasapaino. Takki ei myöskään saisi olla liian painava, ja esimerkiksi monet taskut vetoketjuineen tuovat äkkiä takkiin lisää painoa. 

*Patagonia Houdini (naisten malli, n. 105g). 

*Patagonia Houdini (miesten malli, n. 105g). 

Erittäin kevyt, hyvin pieneen tilaan pakkautuva hupullinen tuulitakki. Valmistettiu kierrätetystä ripstop-nailonista. Pitää tuulen lisäksi myös kevyttä tihkusadetta. Pakkautuu omaan rintataskuunsa. 

*Haglöfs L.I.M Shield Hood (naisten malli, n. 107g).

*Haglöfs L.I.M Shield Hood (miesten malli, n. 108g).

Erittäin kevyt hupullinen tuulitakki, joka pakkautuu todella pieneen tilaan omaan taskuunsa. Hengittävää materiaalia, rintatasku.

Housut

Vaeltaessa voi käyttää alaosana monenlaisia eri housuja. Itselle sopivia housuja valitessa tulisi kuitenkin huomioida, että ne tarvittaessa suojaavat hyttysiltä (ja punkeiltakin tarvittaessa) sekä lämmittävät tarpeeksi tuulisessa säässä, mutta eivät kuitenkaan ole myöskään liian kuumat lämpimällä kelillä. Tärkeää on myös, että housut kuivuvat nopeasti. 

Osa vaeltajista tykkää käyttää esimerkiksi urheilutrikoita, joiden päälle tarvittaessa laitetaan kevyet tuulihousut, tai jopa sateenkestävät housut. Osa taas käyttää kevyitä softshell- tai vaellushousuja. 

Kevyet sadevaatteet

Sadevaatteet eivät hengitä, joten niitä kannattaa yleensä pitää päällä vasta sateen yllättäessä. Koska ne ovat ison osan ajasta rinkassa, kannattaa niiden olla mahdollisimman kevyitä. Sadetakissa kannattaa olla huppu. Alaosaksi kevytretkeilijät valitsevat yleensä kevyet kuorihousut tai sadehameen, joka on kevyt ja helppo pukea päälle sateen yllättäessä. 

*Haglöfs L.I.M. GTX Jacket kuoritakki (naisten malli, n. 230g).

*Haglöfs L.I.M. GTX Jacket kuoritakki (miesten malli, n. 270g).

Kevyt Gore-Tex-kalvollinen tuulen- ja vedenpitävä kuoritakki, jossa huppu ja vetoketjulliset taskut. Pakkautuu pieneen tilaan. 

*Haglöfs L.I.M. Proof kuorihousut (naisten malli, n. 155g).

*Haglöfs L.I.M. Proof kuorihousut (miesten malli, n. 155g).

Erittäin kevyet tuulen- ja vedenpitävät kuorihousut, joissa on joustava vyötärö ja lahkeissa kiristysnyörit. 

*Sea to Summit Ultrasil Nano Tarp Poncho -sadeviitta (n. 230g). Erittäin kevyt vedenpitävä poncho, jota voi tarvittaessa käyttää myös katoksena tai maakankaana. 

Tauko- ja leiritakki

Vaeltaessa on hyvä olla mukana paksumpi tauko- ja leiritakki. Tauoille pysähtyessä sekä illalla leirissä alkaa helposti palella, jos mukana ei ole paksumpaa takkia tuomaan lämpöä.

Taukotakiksi sopii parhaiten kevyttoppatakki, sillä se menee pieneen tilaan eikä myöskään paina mahdottoman paljon. Voit valita joko tekokuidusta tai untuvasta valmistetun takin. Untuvatakki on kevyempi ja menee pienempään tilaan, mutta toisaalta se ei lämmitä hyvin märkänä. Tekokuitu taas toimii paremmin märkänäkin, mutta painaa lämpöarvoltaan vastaavaa untuvatakkia enemmän. 

Kevyttoppatakkeja on eripaksuisia. Kannattaa huomioida, että kaikkien ohuin ja kevyin parisataagrammainen takki ei välttämättä tuo riittävästi lämpöä. Vaikka takin huppu tuokin hieman lisää painoa rinkkaan, on se usein hyödyllinen etenkin kylmässä nukkuessa. 

Kevyet kevytuntuvatakit

*Haglöfs Roc Down -untuvatakki (naisten malli, n. 293g). 

*Haglöfs Roc Down -untuvatakki (miesten malli, n. 327g). 

Laadukas, kevyt hupullinen kevytuntuvatakki, jossa on kaksi vetoketjullista sivutaskua ja yksi rintatasku. Täytteen untuvan Fill power -arvo on 800 ja se on käsitelty kosteutta hylkiväksi. Pakkautuu pieneen tilaan. 

 

*Rab Mythic Alpine Light Down Jacket (naisten malli, n. 227g).

*Rab Mythic Alpine Light Down Jacket (miesten malli, n. 252g).

Erittäin laadukas ja kevyt hupullinen untuvatakki, jossa untuvan Fill power -arvo on 900. Untuva on käsitelty kyllästeellä, jotta se kestää kosteutta käsittelemätöntä untuvaa paremmin. Kaksi vetoketjutaskua ja mukana kevyt säilytyspussi. 

 

*Frilufts Klukufoss Down Jacket -untuvatakki (miesten malli, n. 270g). Kevyt ja laadukas huputon miesten kevytuntuvatakki, jossa untuvan Fill Power -arvo on 800 ja pintakangas on käsitelty vettä hylkiväksi. 

Kevyet tekokuitutäytteiset kevyttoppatakit

Patagonia Micro Puff -takki (naisten malli, n. 255g). 

*Patagonia Micro Puff -takki (miesten malli, n. 300g). 

Laadukas ja erittäin kevyt  hupullinen kevyttoppatakki, jossa keinokuitutäyte. Kaksi vetoketjullista sivutaskua ja kaksi sisätaskua. Takkiin tehty kosteutta hylkivä käsittely. Pakkautuu hyvin pieneen tilaan, ja toinen sisätasku toimii pakkauspussina. 

*Haglöfs L.I.M Mimic -takki (naisten malli, n. 274g). 

*Haglöfs L.I.M Mimic -takki (miesten malli, n. 335g). 

Laadukas ja erittäin kevyt hupullinen kevyttoppatakki, jonka täyte tekokuitua. Kaksi vetoketjullista sivutaskua. Pakkautuu hyvin pieneen tilaan. 

Nukkumis- ja leirivaatteet

Vaelluspäivän päätteeksi leirissä on mukava vaihtaa päälle kuiva vaatekerros. Tähän tarkoitukseen kannattaa siis rinkassa kantaa mukana esimerkiksi kevyttä kerrastoa ja kuivia sukkia. Lisäksi kevyttoppatakki tuo lisälämpöä. Jotkut vaeltajat kantavat mukana erillisiä leirikenkiä, mutta jos näiden painossa haluaa säästää, voi vaelluskenkiin laittaa kuivien sukkien päälle muovipussit, jolloin sukat pysyvät kuivana leirissä kulkiessa. Täältä voit lukea lisää sopivien vaelluskenkien valinnasta.