Kevyet vaelluskengät | ultrakevyt retkeily ja vaellus
Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen.
Sopivien vaelluskenkien valinta
Sopivat kengät ovat olennainen osa onnistunutta vaellusta. Tämän vuoksi itselleen sopivien vaelluskenkien etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Usein vaelluskenkiä kannattaa käydä kokeilemassa paikan päällä retkeilyliikkeissä, jos vain mahdollista.
Sopivien vaelluskenkien valintaan vaikuttaa jalan mallin ja koon lisäksi kuljettava maasto. Usein vaativampaan maastoon ja raskaille kantamuksille suositellaan jäykempiä kenkiä, sillä ne antavat jalalle lisätukea ja vähentävät jalkaan kohdistuvaa rasitusta. Osa valmistajista ilmoittaa kengän kiertojäykkyyden valmiiksi. Sitä voi myös itse kokeilla kiertämällä ja vääntämällä kenkää käsillä.
Sopiva koko ja malli
Vaelluskengistä kannattaa valita riittävän suuri koko, sillä jalat turpoavat vaeltaessa. Varpaat eivät saa osua kengän kärkeen, vaan varpaiden ja kengän kärjen väliin olisi hyvä jäädä 1-2cm tilaa. Yleensä kenkä saa olla yhden koon normaalia suurempi.
Myös jalan leveys ja muoto vaikuttaa kenkien valintaan, ja niitä onkin olemassa erimallisille jaloille. Kokeillessa kannattaa myös huomioida, että kenkään mahtuvat myös paksummat ja ehkä useammatkin sukat.
Mihin kenkiin lopulta päädytkään, kannattaa ne ehdottomasti ajaa sisään lyhyemmillä kävelyretkillä ennen reissua, jotta ne ehtivät muokkautua jalkaan sopiviksi.
Kalvolliset vai kalvottomat vaelluskengät
Vaelluskenkiä on kalvollisia ja kalvottomia. Kalvollinen kenkä pitää yleensä paremmin vettä, mutta toisaalta ei hengitä yhtä hyvin ja jalat saattavat hiota helpommin. Kastuessaan kalvollisella kengällä kestää myös paljon pitempään kuivua.
Kevyet polkujuoksukengät
Monet kevytretkeilijät käyttävät vaelluksilla kevyitä polkujuoksukenkiä. Kun selässä on kevyempi kuorma, pärjää kevyemmillä ja vähemmän tukevilla kengillä. Jalassa oleva paino kuluttaa energiaa moninkertaisesti selässä olevaan painoon verrattuna, joten kevyet kengät tekevät kävelemisestä vaivattomampaa.
Polkujuoksukengissä vaeltaessa jalat kastuvat takuulla retken aikana. Toisaalta polkujuoksukengät myös kuivuvat nopeammin kuin perinteiset, paksut ja usein kalvolliset vaelluskengät, jotka luultavasti myös kastuvat jossakin vaiheessa ainakin pidemmillä vaelluksilla.
Polkujuoksukengät eivät kuitenkaan sovi välttämättä kaikille, ja jokaisen jalka ja tarpeet ovat yksilöllisiä. Jos polkujuoksukenkiin siirtyminen kiinnostaa, kannattaa jalkoja totuttaa niihin ensin vähitellen lyhyillä kävelyillä ja retkillä.
Polkujuoksukengistä kannattaa valita kalvoton, mahdollisimman hyvin kuivuva malli ja pohjan kannattaa olla tarpeeksi paksu, jotta se vaimentaa riittävästi iskuja.
Etenkin Yhdysvalloissa kevytretkeilijät suosivat *Altran polkujuoksukenkiä.
Suosittu malli on esimerkiksi Altran Lone Peak, josta on perinteinen matalavartinen malli (*naisten malli ja *miesten malli) sekä myös nilkkaa tukeva korkeavartinen retkeilykenkämalli (*naisten malli ja *miesten malli).
Toinen Altran retkeilyyn soveltuva malli on Olympus (*naisten malli ja *miesten malli).
Muita suosittuja polkujuoksukenkiä ovat esimerkiksi Hokan Speedgoat-malli (*naisten malli ja *miesten malli), josta on saatavilla myös vedenpitävä GTX-versio (*naisten malli ja *miesten malli).
Suosittu polkujuoksukenkä on myös Sauconyn Peregrine-malli (*naisten malli ja *miesten malli).
Lisää vinkkejä kevytretkeilyyn
Rinkan painoa voi keventää myös jättämällä erilliset leirikengät kotiin. Illalla leirissä jalkojen kuivana pitäminen onnistuu vaihtamalla kuivat sukat ja pitämällä niiden päällä kengissä pakastepusseja.
Täältä löydät lisää vinkkejä rinkan keventämiseen. Täältä löydät puolestaan valmiin varustelistan, jota voit käyttää apuna vaellusta suunnitellessa. Rinkkaan yleensä eniten painoa tuovat teltta, makuupussi, makuualusta sekä rinkka itse. Täältä löydät vinkit kevyistä teltoista, täältä kevyistä makuupusseista, täältä makuualustoista ja täältä rinkoista.