Kevyet vaellussauvat | ultrakevyt retkeily ja vaellus

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Retkeilijä käyttämässä vaellussauvoja

Vaellussauvojen hyödyt

Monet kevytretkeilijät käyttävät vaeltaessaan vaellussauvoja. Jos telttasi on vaellussauvojen varaan pystytettävää mallia, tarvitset luonnollisesti sauvat mukaan. Vaellussauvoista voi kuitenkin olla muutenkin hyötyä retkellä, vaikka telttasi pystytettäsiinkin erillisten telttakaarien varaan.  

Tasaisella maalla kävellessä sauvoja ei välttämättä tarvita. Sen sijaan ylä- ja alamäissä ne helpottavat etenemistä, ja niihin painoa tukemalla voi esimerkiksi vähentää mäessä polviin tulevaa kuormaa

Vaellussauvat myös auttavat pitämään tasapainon epätasaisessa ja vaikeakulkuisessa maastossa, kuten kivikossa tai veden ylityksessä. Vaellussauvoihin tukeutumalla on usein mahdollista välttää kaatuminen, joten ne pienentävät loukkaantumisen riskiä.

Eri mallit vaellussauvoissa

Kevyimmät vaellussauvat on yleensä valmistettu hiilikuidusta. Alumiini on hiukan kestävämpää, mutta myös painaa enemmän. Jos käytät sauvaa teltan pystyttämiseen, kannattaa kiinnittää huomiota sen kestävyyteen. Tällöin ei siis välttämättä kannata valita kaikkein kevyintä ja hennointa mallia. 

Vaellussauvoja on olemassa sekä teleskooppisia että ei-teleskooppisia malleja. Ei-teleskooppiset mallit kestävät hyvin, mutta niiden mukana kuljettaminen esimerkiksi vaelluspaikkaan matkustettaessa on hankalaa. 

Kevyet vaellussauvat

Teleskooppisista vaellussauvoista on olemassa kolmea erilaista säätömekanismia: twist lock, flick lock ja taitettava malli. Kierrettävät twist lock -sauvat ovat yleensä kevyitä, mutta menevät helpommin rikki kuin pienillä vivuilla säädettävät flick lock -sauvat. Taitettavat mallit menevät pieneen tilaan, mutta niiden pituutta ei taas aina pysty säätämään tilanteen mukaan. 

Valitsemalla säädettävän sauvamallin voit varmistaa, että eri tilanteissa saat juuri itsellesi sopivan pituisen sauvan. Tasaisessa maastossa vaellussauvan pituuden tulisi olla suunnilleen sen verran, että sauvaa pidellessä kyynärpää on noin 90 asteen kulmassa. Alamäessä taas sauva voi olla vähän pidempi ja ylämäessä puolestaan lyhyempi. 

Hyviä kevyitä vaellussauvoja

*Leki Neotrail FX.One Superlite (131g/sauva). Erittäin kevyet hiilikuituiset vaellussauvat, jotka taittuvat kolmeen osaan ja vievät hyvin vähän tilaa. 

 

*Black diamond Distance carbon flz (182g/sauva). Erittäin kevyt taitettava hiilikuituinen vaellussauva, joka taittuu kolmeen osaan ja menee pieneen tilaan. Pituus säädettävissä, saatavilla kahta eri pituutta. Sauvan pituus on myös säädettävissä flick lock -lukituksella. 

 

*Leki Ultratrail FX.One (182g/sauva). Erittäin kevyt, erityisesti polkujuoksuun suunniteltu hiilikuituinen vaellussauva. Sauva taittuu kolmeen osaan ja menee pieneen tilaan. 

Black Diamond Distance Carbon FLZ -vaellussauvat
Black Diamond -vaellussauvat