Kevytretkeilijän varusteet | grammanviilaajan kevyet vaellusvarusteet
Kevyet materiaalit, yksinkertaisuus ja monikäyttöisyys
Kevyiden ja laadukkaiden retkeily- ja vaellusvarusteiden löytäminen vaatii tutkimustyötä. Kun varusteista pyritään tekemään mahdollisimman kevyitä, ei kestävyys ole aina samaa luokkaa kuin perinteisissä, jämerimmissä välineissä. Kevyistä varusteista löytyy kuitenkin myös erittäin hyviä, toimivia ja laadukkaita vaihtoehtoja ja usein myös eri hintaluokista. Täältä löydät valmiin listan ja suorat linkit hyviksi havaittuihin, kevytretkeilijöiden suosimiin varusteisiin.
Uusien materiaalien ja tuotekehityksen ansiosta monista tarvikkeista löytyy nykyään oikein toimivia kevyitä vaihtoehtoja. Esimerkiksi silnylon-kankaasta valmistetut vedenkestävät teltat ja kuivapussit ovat suosittuja. Yhdysvalloissa on myöskin suosittua vieläkin keveämpi, kestävä Dyneema Composite Fabric (DCF, Cuben Fiber) josta valmistetaan telttojen ja kuivapussien lisäksi esimerkiksi kevytrinkkoja. Täältä löydät lisää tietoa kevyistä teltoista.
Keittoastioissa ja ruokailuvälineissä kevyin materiaali on ehdottomasti titaani. Se on myös kestävä. Titaaniset välineet ovat arvokkaampia kuin esimerkiksi alumiiniset, mutta niihin panostaminen ei kuitenkaan maksa kovin paljoa ja on erittäin kätevä keino pudottaa lisää rinkan painoa. Täältä voit lukea lisää titaanikattiloista.
Usein yksinkertaisuus myös tekee varusteista keveitä, kun ylimääräiset, ehkä jopa turhat ominaisuudet on karsittu minimiin. Esimerkiksi yksinkertainen, kaasupulloon liitettävä metallinen retkikeitin on selvästi kevyempi kuin useiden astioiden tai lisäosien kera toimitettavat valmiit Jetboil- tai Trangia-keittosarjat. Yksinkertaisempi kevytrinkka taas on tavallista rinkkaa kevyempi, kun siitä on karsittu ylimääräiset lisätaskut ja -remmit. Täältä saat lisää tietoa kevyistä rinkoista.
Monet hyvät grammanviilaajan varusteet on suunniteltu niin, että niitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Esimerkiksi kaikkein kevyimmissä telttamalleissa telttakeppinä toimivat vaellussauvat, ja pieneen tilaan menevää kevyttä retkipyyhettä voi hyvin käyttää myös astioiden tai teltan kuivaamiseen.
Mistä keventäminen kannattaa aloittaa?
Rinkkaan eniten painoa tuovat yleensä makuupussi, teltta ja rinkka itse. Makuualusta taas saattaa etenkin viedä paljon tilaa, vaikka tarjolla olisi kompaktimpia (ja usein myös mukavampia) malleja. Näiden vaihtaminen kevyempään siis yleensä tuo merkittävimmän vähennyksen rinkan painoon, ja niistä on usein hyvä aloittaa.
Makuupussia valitessa on tärkeää huomioida se, missä lämpötilassa aiot pussia käyttää. Saatavilla on joko untuva- tai tekokuitutäytteisiä pusseja. Untuvatäytteinen pussi menee pienempään tilaan ja on kevyempi kuin tekokuituinen, mutta sen huoltaminen on taas vaativampaa. Makuupussin tilalta voi myös valita kevyemmän retkipeiton. Lue tästä lisää sopivan makuupussin valinnasta ja vinkit hyviksi havaituista, kevyistä makuupusseista.
Telttaa valitessa kannattaa myös miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta. Jotkin maastot vaativat teltalta enemmän kestävyyttä. Teltan tilalta voit valita myös vielä kevyemmän tarpin. Materiaalin ja saumojen sateenkestävyys ja malli ovat myös tärkeitä huomioitavia asioita. Lue tästä lisää sopivan majoitteen valinnasta ja vinkit hyviksi havaituista, kevyistä teltoista.
Rinkkaa valitessa on huomioitava sopiva koko, ja turhan suurta rinkkaa hankkiessa vaarana on tyhjäksi jäävän tilan täyttäminen kaikella turhalla. On tärkeää myös pohtia, mitä lisäominaisuuksia rinkalta haluaa,sillä ne yleensä nostavat rinkan painoa. Myös materiaalin ominaisuuksia kannattaa pohtia. Lue tästä lisää sopivan rinkan valinnasta sekä vinkit hyvistä, kevyistä rinkkamalleista.
Makuualustoista on olemassa solumuovisia, itsestään täyttyviä sekä ilmatäytteisiä vaihtoehtoja. Näistä ilmatäytteiset menevät yleensä pienimpään tilaan, ja tarjolla on hyvin kevyitä malleja. Tärkeää on ottaa huomioon kuitenkin myös alustan r-arvo eli lämmöneristävyys. Lue tästä lisää kevyen makuualustan valinnasta ja vinkit hyvistä ultralight-malleista.
Täältä löydät myös valmiin varustelistan, jonka kautta pääset tutkimaan hyviä kevyitä vaihtoehtoja myös muista retkeilyvarusteista.