Parhaat kevyet vesipullot ja vedensuodattimet |
Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Kaunis retkeilymaisema

Kevyet vesipullot

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen. 

Juomapullojen kohdalla kevytretkeilijä pääsee halvalla. Kaikkein kätevin ja kevyin vesipullo on tyhjä puolen litran limsapullo (painaa noin 20g). Se on kevyempi kuin useimmat retkeilyyn tarkoitetut vesipullot, ja toimii hyvin.

Etenkin Lapissa vaeltaessa vettä voi huoletta ottaa puroista, joten vettä ei kannata alkaa kantamaan liikaa mukana, sillä sitä saa yleensä täydennettyä helposti. Kannattaa kuitenkin tutustua etukäteen kohteeseen ja sen vedenottomahdollisuuksiin, ja tarvittaessa pakata useampi pullo mukaan. 

Veden suodattaminen

Etelä-Suomessa ja ulkomailla retkeillessä ja vaeltaessa vesi kannattaa yleensä suodattaa tai puhdistaa ennen juomista. Veden voi tietysti keittää, mutta se on usein hidasta ja työlästä. Veden suodattaminen on kätevä ja kevyt vaihtoehto, ja se on yleistä etenkin ulkomaalaisten kevytretkeilijöiden keskuudessa. Toisaalta suodattimet saattavat välillä tukkeutua, ja niitä on myös suojeltava jäätymiseltä. 

Kevyet vedensuodattimet

*Katadyn Befree (0,6l, 59g).

Tätä Katadynin erittäin kevyttä vedensuodatinta käytetään mukana tukevan pehmeän juomapullon kanssa, sillä se ei sovi yhteen tavallisten limsapullojen suuaukkojen kanssa. Toki, jos vettä tarvitsee kerralla enemmän, voi sitä suodattaa pullosta valmiiksi toiseen pulloon. Pullosta on saatavilla myös *suurempi 1,0 litran koko (63g). Kätevä, nopea ja kevyt käyttää.

*Salomon Soft Flask XA (52g). Erittäin kevyt vedensuodatin, jota myös käytetään mukana tulevan pehmeän juomapullon kanssa. 

Katadyn Befree -vedensuodatin

Sawyer Mini (65g).

Sawyer Micro Squeeze (57g). 

Yllä olevat Sawyerin vedensuodattimet voidaan kiinnittää suoraan tyhjään limsapulloon. Mukana tulee myös juomapussi. 

Vedenpuhdistustabletit ja -tipat

Veden puhdistamiseen on olemassa myös tabletteja ja tippoja, mitkä ovat myös kevyt vaihtoehto. Toisaalta ne jättävät veteen sivumaun, ja aineiden vaikutusta joutuu odottelemaan, eikä vesi ole juomakelpoista heti käsittelyn jälkeen. Vedenpuhdistustabletteja ovat esimerkiksi *Micropur-tabletit ja tippoja taas *Hadex-tipat

Veden kantaminen leiriin

Jos retkeilet paikoissa, joissa lähimmän vedenottopisteen ja leirin välillä on mataa, voi olla hyvä harkita taiteltavaa vedenkantoastiaa, jolla saa kerralla kannettua isomman määrän vettä leiriin ruuanlaittoa ja leyriytymistä varten. 

*Sea to Summitin Folding Bucket (28g). Erittäin kevyt ja pieneen tilaan menevä vedenkantoastia, jonka voi laittaa kahvastaan roikkumaan. 

Lisää kevytretkeilystä ja kevyestä retkikeittiöstä

Jos haluat lisää tietoa kevytretkeilystä, täältä löydät valmiin kevytretkeilijän varustelistan. Jos olet kiinnostunut erityisesti kevyestä retkikeittiöstä, täältä voit lukea lisää kevyistä retkikeittimistä. Täältä löydät puolestaan vinkkejä hyvistä kevyistä retkikattiloista ja -aterimista.. Myös mukaan otettavan ruuan painon kanssa kannattaa olla tarkkana. Täältä voit lukea vinkkejä kevyistä retkiruuista