Rinkan keventäminen | grammanviilaajan varusteet ja vinkit

Kaunis retkeilymaisema

Vaaka esille

Kun aloitat rinkan keventämisen, on ihan ensiksi tärkeää ottaa esille keittiövaaka, ja alkaa punnita olemassa olevien varusteiden painoa. Joidenkin tavaroiden, kuten vaikkapa vaatteiden tai työkalujen painavuus saattaa yllättää. Esimerkiksi villapaita tai käytössä ollut, jykevä vesipullo saattavatkin olla yllättävän painavia. 

Jos haluaa olla perusteellinen, tavaroiden painojen muistiin listaaminen taulukkoon on hyödyllistä. Näin pystyt selkeästi hahmottamaan, mitkä varusteet tuovat rinkkaan eniten lisäpainoa. Tavaroiden painojen merkitsemiseen voi käyttää esimerkiksi exceliä. Verkosta löytyvä ilmainen Lighterpack-sivusto on myös kätevä ja suosittu alusta varusteiden painojen meikkaamiseen. 

Kaunis retkeilymaisema

Mieti, mikä on oikeasti olennaista

Kun olemassa olevat varusteet on punnittu, alkaa harkitseminen ja karsiminen. Ovatko kaikki listassa olevat välttämättä tarpeellisia retkellä? Onko vaatteiden kohdalla ajateltu liiankin montaa entä jos -tilannetta? Tarvitseeko joka päivä saada päälle uusi puhdas sukkapari? Tarvisiko mukaan välttämättä useampaa keittoastiaa, vai pärjäisitkö vain yhdellä? Tarvitsetko välttämättä mukaan retkilyhtyä tai teleskooppimallisia makkaratikkuja? 

Vaihtovaatteista on yleensä helppo aloittaa karsiminen. Yksi, nukkuessa käytettävä  vaihtovaatekerta riittää. Aamulla vaihdetaan takaisin vaellusvaatteet, ja illalla taas tuo puhtaampi nukkumiseen tarkoitettu vaatetus. Keittiövälineissä riittää yksi kattila ja yksi lusikka, ja ylimääräiset aterinsetit, ruokailuastiat, pannut ja kattilat kannattaa jättää pois. Voit käyttää tätä varustelistaa apuna riittävän tavaramäärän pohtimisessa. 

Työkalut painavat usein paljon. Mieti, mitkä ovat retkesi kannalta oikeasti olennaisia. Ruuan määrää kannattaa myös miettiä tarkasti. Sitä on hyvä olla riittävästi, eikä vaellukselle saa lähteä laihduttamaan, mutta on hyvä kuitenkin tarkistaa, ettei puolet tule vaelluksen jälkeen takaisin kotiin. Myös mukana kannettavan veden määrä kannattaa suunnitella retkikohteen vedenottomahdollisuuksien mukaan.

Kaunis retkeilymaisema

Turvallisuus kuitenkin edellä

On kuitenkin tärkeää varautua vaihteleviin olosuhteisiin ja tilanteisiin. Oman turvallisuuden vuoksi ihan mitä tahansa, kuten ensiapuvälineitä, retkikohteeseen ja vuodenaikaan sopivaa majoitetta tai säätä kestävää vaatetusta ei voi karsia matkasta. Tarpeeksi lämmin makuupussi ja riittävän paksu makuualusta ovat erittäin olennaisia nukkumismukavuuden ja jaksamisen kannalta.

Rinkan keventäminen on tärkeä suhteuttaa myös omiin taitoihin: ihan vasta-alkajan voi olla hyvä pakata vähän enemmän varusteita entä jos -tilanteiden varalle verrattuna kokeneeseen eränkävijään. Usein muutaman vaelluksen jälkeen alat huomaamaan, mitkä tavarat roikkuvat turhaan mukana. Täältä löydät valmiin varustelistan, jota voit käyttää apuna pakkaamisessa. 

Kaunis retkeilymaisema

Laadukkaisiin kevytvarusteisiin panostaminen

Kevytretkeily onkin oikeastaan tasapainottelua kulkemista haittaavan lisäpainon ja leiriytymiseen tuotavan lisämukavuuden välillä. Myös raha lisää tähän oman ulottuvuutensa: usein pienempään tilaan menevät, kevyet ja laadukkaat varusteet saattavat olla hintavampia kuin painavammat perusversiot. Näin ei kuitenkaan aina ole, ja myös edullisemmista hintaluokista löytyy usein hyviä, kevyitä vaihtoehtoja. 

Laadukkaisiin ja kevyihin, pieneen tilaan meneviin varusteisiin panostaminen on olennaista, jotta rinkan painoa saa oikeasti kunnolla alas. Varusteet kannattaa hankkia harkitusti ja ottaa selvää laadukkaista vaihtoehdoista. Esimerkiksi merinovillaisiin vaatteisiin panostamalla voit pakata mukaan vähemmän varavaatteita, sillä keinokuituiset vaatteet alkavat haista paljon merinovillaa herkemmin. 

Tavallinen pyyhe taas kannattaa ehdottomasti korvata huomattavasti kevyemmällä retkipyyhkeellä. Usein hyviä ultralight-varusteita löytyy monista hintaluokista.

Kannattaa myös olla itselleen armollinen: kaikkea ei tarvitse karsia kerralla ja hankkia jokaisesta varusteesta kevyempää versiota. Jo parin kilon keventämisen huomaa harteilla ja askel tuntuu kevyemmältä. Vaelluskokemuksen karttuessa huomaat, mitä varusteita voit vielä karsia ja mitä olisi ehkä hyvä korvata uusilla kevyillä malleilla. Täältä löydät lisää tietoa kevytretkeilyyn sopivista varusteista, laadukkaiden varusteiden valitsemisesta ja siitä, mistä kannattaa aloittaa. 

Kaunis retkeilymaisema

Varusteiden monikäyttöisyys

Entä voisiko jotakin tavaraa käyttää kahteen tai useampaan käyttötarkoitukseen? Voisitko esimerkiksi käyttää makuupussia leirivaatteiden korvikkeena tai makuualusta istuinalustana? Tai voitko käyttää leirivaatteita nukkuessa tuomaan lisää lämpöä? Voisiko sadeviitta voi korvata vedenkestävän takin ja rinkan sadesuojan? 

Tavaroiden monikäyttöisyys tuo äkkiä säästöä rinkan painossa ja tilassa. Esimerkiksi kevyimmissä telttamalleissa tukikeppeinä käytetään vaellussauvoja. Puffihuivia taas voi käyttää myös tyynyliinana ja pehmeää taukotakkia sen sisällä tyynynä. Jos pakkaat mukaan erillisen istuma-alustan, kannattaa se laittaa ehdottomasti illalla makuualustan alle lisäeristeeksi. Matkapuhelimesta voit taas hyödyntää monia eri ominaisuuksia, kuten gps-paikannusta ja kameraa sekä vaikkapa valmiiksi ladattua e-kirjaa lukuhetkeen ennen nukkumaan menoa. 

Kaunis retkeilymaisema

Poista turhat pakkaukset, pakkaa uudelleen tarvittaessa

Painoa säästää myös helposti pakkaamalla tuotteita pienempiin pakkauksiin ja poistamalla turhia pakkauskääreitä. Aurinkorasvaa tai tiskiainetta kannattaa siirtää vain tarvittava määrä pieneen pulloon, saippuasta voi halkaista vain pienen palan, ruuista kannattaa poistaa ylimääräiset, tarpeettomat kääreet.

Osan ruuista voi myös yhdistää yhteen suurempaan pakkaukseen: jos otat mukaan vaikka useamman pussin karkkia, voi olla järkevää yhdistää ne yhteen suurempaan minigrip-pussiin. Korjaus- ja huoltosettiin mukaan pakattavaa teippiä ja narua kannattaa ottaa mukaan vain pienempi pätkä, ei missään nimessä koko rullaa.

Kaverin kanssa kevyempi

Kaikkea ei myöskään tarvitse kantaa yksin. Jos lähdet retkelle kaverin kanssa, yksi kahden hengen teltta tulee kevyemmäksi kuin kaksi yhden hengen telttaa. Keittovälineitäkään ei välttämättä tarvitse kahta kappaletta. Yhdessä kulkiessa myös esimerkiksi ensiapupakkauksiakin riittää yksi. 

Ja ei kun punnitsemaan! Täältä löydät valmiin varustelistan, jota voit käyttää apuna retken  ja sopivien tarvikkeiden suunnittelussa. Varustelistan kautta pääset myös tutkimaan suosittuja kevyitä retkeilyvarusteita, kuten kevyitä telttoja, rinkkoja, makuupusseja ja makuualustoja