Parhaat kevyet makuualustat | Ultrakevyt retkeily ja vaellus

Teltta ja kevyt makuualusta ja makuupussi

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Näillä mahdollistetaan sivuston ylläpitäminen.

Osa tarkimmista (ja karskimmista)  grammanviilaajista valitsee makuualustakseen vain muutaman millin paksuisen solumuovin, jonka pituus on leikattu keskivartalon mittaiseksi. Näin ei kuitenkaan tarvitse kaikkien todellakaan toimia, vaan makuualustoista ja retkipatjoista on saatavilla erittäin mukavia ja hyvin lämpöä eristäviä ultralight-vaihtoehtoja.

Tarpeeksi mukava makuualusta on oleellinen nukkumismukavuuden kannalta, eikä sen keventämisessä kannata välttämättä mennä äärimmäisyyksiin. Tältä sivulta löydät tietoa sopivan makuualustan valinnasta sekä saat vinkkejä kevytretkeilyyn sopivista kevyista makuualustoista. 

Puhallettava vai solumuovinen makuualusta?

Voit valita makuualustaksi joko solumuovisen tai ilmatäytteisen kevyen mallin. Ilmatäytteisistä on olemassa sekä puhallettavia että itsestään täyttyviä patjoja, mutta itsestään täyttyvät ovat selvästi painavampia ja vievät enemmän tilaa, eivätkä siksi sovi niin hyvin rinkan keventämiseen. 

Puhallettava makuualusta menee pienempään tilaan kuin solumuovinen. Se on mukavampi ja pehmeämpi sekä voi olla myös vähän lämpimämpi, jos kiinnität huomiota lämpöä eristävän mallin hankkimiseen. Toisaalta solumuovinen vaihtoehto on halvempi, ja se ei voi puhjeta kesken retken. Sitä on myös helpompi käyttää istuinalustana, jolloin erillistä istuinalustaa ei välttämättä tarvitse pakata mukaan.

Kevyt makuupussi ja makuualusta teltan sisällä

Kiinnitä huomiota makuualustan R-arvoon

Jotta hankit riittävän lämpimän makuualustan, on tärkeää kiinnittää huomiota valmistajien ilmoittamiin R-arvoihin. Mitä suurempi R-arvo, sitä paremmin alusta eristää lämpöä. Talvella R-arvo saisi olla ainakin yli 5, mielellään vielä enemmänkin, ja kesällä ja syksyllä pohjoisessa vaeltaessa se saisi olla ainakin n. 3. Pelkästään riittävän lämmin makuupussi tai retkipeitto ei siis riitä, jotta pysyt lämpimänä nukkuessasi. Täältä löydät lisää tietoa kevyistä makuupusseista ja retkipeitoista

Suosittuja keveitä makuualustoja

Panosta-hintaluokan puhallettavat makuualustat

Therm-a-rest Neoair Xlite (370g, R-arvo 4,2). Erittäin suosittu ultrakevyt makuualusta kevytretkeilijöiden keskuudessa.

*Therm-a-rest Neoair Uberlite (310g, R-arvo 2,3). Laadukas ultrakevyt, viileämpi makuualusta, joka soveltuu hyvin ainakin kesäkäyttöön, ja vähemmän viluisille myös ainakin osittain syksyllä ja keväällä. Elinikäisellä takuulla. Saatavilla myös *pidempi ja leveämpi malli

*Therm-a-rest Neoair Ztherm (540g, R-arvo 7,1). Selvästi lämpimämpi makuualusta, joka silti eristävyyteensä nähden edelleen hyvin kevyt. Soveltuu myös kylmille keleille. Elinikäinen takuu. Saatavilla myös *suurempi koko

Pidemmät ja leveämmät mallit ylläolevista makuualustoista voivat lisätä nukkumismukavuutta etenkin isokokoisemmilla nukkujilla. Osa herkistä nukkujista voi kokea Therm-a-restin makuualustoista lähtevän äänen asentoa vaihtaessa häiritseväksi. 

Retkeilijä pakkaamassa kevyttä puhallettavaa makuualustaa

*Sea to Summit Etherlight XT Insulated (490g, R-arvo 3,2). Kevyt puhallettava kolmen vuodenajan käyttöön soveltuva makuualusta. 

Keskihintaiset puhallettavat makuualustat

*Exped Ultra 3R (465g, R-arvo 2,9). Kevyt kolmen vuodenajan puhallettava makuualusta. 

*Exped Ultra 7R (495g, R-arvo 7,1). Erittäin kevyt ja lämmin puhallettava makuualusta, joka sopii myös oikeasti kylmiin olosuhteisiin. 

Edullisemmat puhallettavat makuualustat

Kevyt Klymit insulated static v lite puhallettava makuualusta
Klymit kevyt makuualusta

*Klymit Insulated V Ultralite SL (454g, R-arvo 4,4).

Hinnaltaan edullisempi, laadukas kevyt makuualusta. Klymitin makuualustojen muotoilu on suunniteltu niin, että se tukee selällään nukkujien lisäksi myös kyljellään ja vatsallaan nukkujia. Materiaalit on valikoitu niin, että ne olisivat asentoa vaihtaessa hiljaisempia. Patjaan suunnitellut, ilmaosioiden väliin jäävät rakoset eivät litistä makuupussin täytettä kokonaan, minkä vuoksi makuupussi lämmittää myös nukkujan alta. 

*Klymit Inertia X Frame (272g, R-arvoa ei ilmoitettu). Erittäin kevyt, todellisille grammanviilaajille suunniteltu puhallettava makuualusta, jossa pehmusteita on vain tarpeellisissa paikoissa. Suunniteltu erityisesti makuupussin sisällä käytettäväksi, jolloin makuupussin eristeet lämmittävät myös patjan alta. 

Nukkumismukavuden kannalta sopivan makuupussin tai retkipeiton valinta on myös tärkeää. Täältä voit lukea lisää kevyistä makuupusseista ja retkipeitoista.

Lisää kevytretkeilystä

Makuualustan lisäksi  rinkassa painavat yleensä eniten tuovat yleensä makuupussi, teltta sekä itse rinkka. Täältä löydät tietoa keveistä makuupusseista, täältä kevyistä teltoista ja täältä kevyistä rinkoista ja repuista. Lisää vinkkejä rinkan keventämiseen löydät täältä ja täällä on taas valmis varustelista, jota voit käyttää apuna retken suunnittelussa.